Zaniklé kaple a kříže

Ve valštejnských osadách Velký Valštejn, Malý Valštejn a Ztracená Voda bychom v minulosti našli tři kaple a celou řadu křížů.

Kaple Velký Valštejn

Kaple ve Velkém Valštejně se nacházela v místě, kde ze silnice vedoucí z Hynčic odbočuje doleva cesta na Ztracenou Vodu. Jednalo se o zděný omítaný objekt obdélníkového půdorysu s kamenným soklem a se sedlovou střechou se sanktusníkem (věžičkou) osmibokého půdorysu. Vstupní otvor s lomeným obloukem v horní části byl umístěn z přední strany od silnice (ze západu), každá boční strana nesla po jednom okenním otvoru stejného tvaru jako otvor vstupní. Na zadní straně byl v patře vstup na půdu. Přední stěnu od štítu oddělovala výrazná profilovaná římsa. Ve věži s drobným úzkým okénkem nelze vyloučit malý zvon, vrchol věže zakončovala makovice s křížem. K demolici kaple došlo v osmdesátých letech 20. století.

Kaple Ztracená Voda

Minimum informací je známo o kapli v údolí vedoucí na Ztracenou Vodu. Kaple se pravděpodobně nacházela u cesty naproti dnešních stavení Valštejn č. p. 5 a Valštejn č. ev. 12, o podobě nejsou bližší informace.

Kaple Malý Valštejn

Kaple na Malém Valštejně je jedinou zdejší dochovanou kaplí. Rok výstavby není znám, Císařské otisky z roku 1836 ukazují na jejím místě blíže nespecifikovanou stavbu dřevěnou (lze předpokládat, že se již jednalo o kapli). Ta byla později nahrazena současnou stavbou zděnou. Kaple je umístěna při severním okraji bývalé osady a věnuje se jí samostatný díl Valštejnského toulání.

 Kříže

Při cestách v údolích, ale také mimo ně, se v minulosti nacházelo veliké množství křížů či božích muk (mapa pana Waltera Wolfa z roku 1984 jich znázorňuje minimálně osm). Do dnešních dní se z těchto drobných sakrálních památek nedochovala žádná.

První kříž byl postaven kousek od vjezdu do obce u váhy na dobytek u stavení Josefa Hockaufa (Velký Valštejn 47, dnes stavení neexistuje). Směrem na Malý Valštejn zdobily cestu kříže u Josefa Mildnera (Velký Valštejn 22, dnes stavení neexistuje) a Johanna Schittenhelma (Velký Valštejn 24, dnes stavení neexistuje). Na lesní pastvině Franze Schittenhelma u Malého Valštejna stál nejvýše položený kříž Valštejna (nepodařilo se přesně lokalizovat, pravděpodobně ZDE).

Na cestě směrem ke Ztracené Vodě jste mohli narazit u Josefa Hoffmanna (Velký Valštejn 3, dnes původní stavení neexistuje, jinak Valštejn 3) hned na dva kříže. U Ztracené Vody 4 (stavení patřilo Karlu Gansovi, dnes rekreační objekt Valštejn č. ev. 21) zdobil okraj cesty další kříž.

Úplně na konci osady Ztracená Voda stál u bývalé hájenky (která však patřila katastrálně k Dlouhé Vodě) velký dřevěný kříž s plechovou siluetou Ježíše Krista. Ten zde však postavili až v roce 1968 turisté z Krnova jako dar pro Vlastimila Berana, který v hájovně od roku 1956 do roku 1971 žil poustevnickým životem.

U cesty spojující Ztracenou Vodu a Valštejn (tzv. Kirchbergweg) se nacházel na jejím nejvyšším bodě kříž a další pak asi v polovině cesty ke kostelu nad valštejnskou rychtou.

Robert Kořínek

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Valštejnská toulání. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.