Vražda dívky ve Velkém Valštejně

Také v poklidném Valštejně se v minulosti staly události, které vyděsily zdejší lid…

Zápis ze dne 26. března 1912 v Opavě

Na pozemcích rychtářství (Steiner Leopold, Velký Valštejn č. 14, dnes Valštejn 82) ve Velkém Valštejně bylo dne 18. března roku 1911 nedaleko tzv. kraví stezky, v části lesíku tvořené mladými smrčky, nalezeno tělo ženy mladší pětadvaceti let. Poloha mrtvoly s proříznutým krkem až k páteři a vysoko vyhrnuté šaty, ukazovaly na sexuální motiv vraždy. Po ohledání těla bylo zjištěno, že se jedná o svobodnou služebnou Annu Atzey z Albrechtic a že zemřela vykrvácením v důsledku tří energických řezů, které proťaly svaly na krku, hrtan a hltan.

Podezření padlo na muže, v jehož společnosti byla Atzeyová viděna 7. března 1911 v obcích Hynčice, Dlouhá Voda, Ztracená Voda, Velký a Malý Valštejn, a to naposled kolem 17. hodiny na cestě, která vedla k místu, kde byla zavražděná nalezena.

Jednalo se o třiatřicetiletého tuláka jménem Weber Wenzel Kucera z Křižanovic na Moravě, který byl v minulosti již několikráte trestán. Vzhledem k tomu, že dle svědků nesl v balíku předměty z uhněteného chleba ozdobené nabarvenými květinami a ovocem, jaké zhotovovali trestanci, byl prohlášen za podezřelého. Naposledy byl totiž propuštěn z vězení císařsko-královského okresního soudu ve Zlatých Horách 6. března 1911, odkud si odnesl škatuli, dvě pantofle a kapesní hodinky. Přestože na něj byl vydán okamžitě zatykač, podezřelý zmizel beze stopy.

Nakonec byl Kucera zatčen 23. prosince 1911 u Franze Ludwiga von Schorna v Attnang-Puchheimu v horním Rakousku. O tři dny později se po počátečním lhaní doznal. Uvedl, že 7. května 1911 potkal v Hynčicích neznámou dívku a byl s ní v Dlouhé Vodě, Ztracené Vodě, Velkém a Malém Valštejně. Když došli do lesa, dívka mu vzala škatuli, kterou nesl. Když ji chtěl škatuli odebrat, udeřila ho do obličeje. Díky vzteku a nezvyklému požití kořalky se rozčílil a prořízl dívce krk. Přesto všechny okolnosti ukazovaly, jak už bylo zmíněno, na sexuální vraždu.

K líčení bylo předvoláno 21 svědků a soudní lékař Dr. Kain. Poté, co se porota v otázce vraždy vyslovila dvanácti hlasy pro „vinen“, odsoudil soudní dvůr Wenzela Kuceru za zločin podlé vraždy k smrti oběšením.

Událost byla písemně zaznamenána Josefem Hofmannem a později ústně předávána.

Robert Kořínek

Příspěvek byl publikován v rubrice Valštejnská toulání. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.